La Fundació Ara Garrigues participa a les IV Jornades CIT d’Albarracín per combatre la despoblació al món rural

Eduard Cau i Xavier Gispert representen la Fundació Ara Garrigues a les IV Jornades CIT d’Albarracín, una trobada dedicada a la presentació de projectes per frenar la despoblació i revitalitzar la vida al món rural i la generació d’aliances estratègiques per acconseguir-ho.

La Fundació Ara Garrigues, representada pel seu president Eduard Cau i el director Xavier Gispert, ha estat una de les entitats participants en les IV Jornades de Centres d’Innovació Territorial (CIT) celebrades a Albarracín, Teruel, els dies 5 i 6 de novembre.

Aquest esdeveniment, organitzat per la Secretaria General de Reto Demográfico del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic (MITECO), en col·laboració amb la Diputació Provincial de Teruel i la xarxa CIT, ha estat una gran oportunitat per establir ponts de col·laboració amb entitats compromeses en combatre la despoblació i promoure la innovació rural a través d’iniciatives arrelades en els seus territoris.

Jornades centrades en el turisme, el relleu generacional i el talent

Les jornades van comptar amb un ampli programa organitzat en tres blocs temàtics: turisme, relleu generacional i talent, eixos fonamentals per a la dinamització socioeconòmica del món rural. Al primer bloc, dedicat al turisme, es van explorar projectes que busquen redistribuir l’activitat turística de manera sostenible, per evitar la saturació i redescobrir el patrimoni rural. En el segon bloc, centrat en el relleu generacional, es van posar en comú experiències que vinculen joves amb el coneixement dels més grans, garantint la continuïtat dels serveis i la vida en els pobles. Finalment, el bloc de talent es va enfocar en estratègies per atraure i retenir joves en entorns rurals, a través de models sostenibles que promoguin el creixement de les comunitats locals.

Projecte de dinamització de les «Cabanes de volta» a les Garrigues: una aposta innovadora per al desenvolupament rural

Durant les jornades, els representants de la Fundació van tenir l’oportunitat de presentar el seu projecte de dinamització de les «Cabanes de Volta» com un recurs turístic innovador que combina sostenibilitat, atracció turística i preservació del patrimoni arquitectònic tradicional a diferents actors presents en aquesta trobada com  Francisco Boya, Secretari General per al Repte Demogràfic, amb l’objectiu d’explorar possibles ajuts que permetin impulsar el projecte en benefici del territori de Les Garrigues. Aquestes cabanes no només tenen un gran potencial com a destinació turística sostenible, sinó que també es posicionen com a recurs per fixar població i potenciar l’economia local, dos dels grans reptes que la Fundació aborda des de la creació.

Aliances estratègiques amb altres fundacions

Durant les jornades, els representants de la Fundació Ara Garrigues també van mantenir trobades amb altres entitats de referència en el camp del desenvolupament rural, com la Fundació Santa María d’Albarracín i Apadrina un Olivo d’Oliete. Ambdues fundacions, amb una trajectòria consolidada en la revitalització del territori, han acordat col·laborar amb la Fundació Ara Garrigues per oferir una conferència sobre les seves experiències a les Garrigues. Aquestes aliances reforcen el compromís de la Fundació  d’aportar solucions sostenibles i col·laboratives al repte de la despoblació, obrint noves vies de treball en xarxa i intercanvi de coneixement.

Treball en xarxa per combatre la despoblació

Aquestes jornades han posat de manifest la importància del treball en xarxa i de la col·laboració entre entitats per afrontar els desafiaments del món rural. Tal com va expressar Sara Anés, coordinadora del CIT de Teruel, aquests espais són fonamentals per aprendre a treballar conjuntament, compartint coneixements i accedint a nous recursos de finançament a través de programes comunitaris. Els CIT presents a Albarracín van acordar també establir una «borsa de projectes i iniciatives», amb l’objectiu de promoure i repetir models d’èxit en altres territoris, ampliant així la xarxa de talent i generant un impacte més gran en el desenvolupament rural.

Amb aquesta implicació activa, la Fundació Ara Garrigues es consolida com una entitat clau en la transformació del territori, enfortint l’economia local i apostant pel futur de les Garrigues i del món rural en general.

Per a més informació o per presentar projectes, podeu contactar directament amb nosaltres

  • Xavier Gispert, director Fundació Ara Garrigues
  • Telèfon: 689 247 882
  • Correu electrònic: direccio@fundacioaragarrigues.cat