Divendres passat, el Celler Vinya els Vilars d’Arbeca va acollir una interessant conferència, organitzada per la Fundació Ara Garrigues. La xarrada va estar liderada per Josep Santacreu Bonjoch, metge, filàntrop i actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona, força reconegut per la seva trajectòria en l’àmbit empresarial i la sostenibilitat.
L’esdeveniment va reunir prop de 100 persones, majoritàriament del sector agroalimentari de les Garrigues i diferents representants institucionals com ara els presidents de les Càmeres de Comerç de Lleida i Tàrrega, els senyors Jaume Saltó i Jordí Seguí, el president del Consell Comarcal de Les Garrigues el senyor Antoni Villas, o, entre altres, el nou director general de Desenvolupament Rural del departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, el senyor Ramon Armengol, també soci de GAP Cooperativa, entitat impulsora de la Fundació Ara Garrigues,
Josep Santacreu, el gran protagonista d’aquesta trobada, que compta amb una destacada trajectòria en la direcció empresarial, la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa al conjunt de l’Estat i actual president de la Cambra de Comerç de Barcelona i president del consell de cambres, va captivar l’audiència abordant temes essencials per al desenvolupament empresarial, com ara:
- La responsabilitat social corporativa (RSC), destacant el paper fonamental de les empreses en la societat.
- El desenvolupament rural, com a eina clau per a la sostenibilitat i el creixement equilibrat del territori.
- L’establiment d’aliances estratègiques per potenciar l’èxit empresarial i enfortir el teixit econòmic local.
La seva enriquidora intervenció, les seves propostes i visió de país van calar a fons i despertar un gran interès entre el conjunt de participants, un fet que va ajudar a generar un enriquidor debat al final de l’acte.
Eduard Cau, president del patronat de la Fundació Ara Garrigues, va ser l’encarregat de presentar i dirigir la tertúlia d’aquesta jornada en què també va comunicar als assistents el nomenament de Xavier Gispert, fins la passada setmana director de la Fundació com a nou director general d’Infraestructures i Espais Agraris del DARP. Cau va agrair i destacar el paper de Gispert al capdavant de la Fundació, així com la seva contribució al desenvolupament de projectes emblemàtics, com l’impuls d’un projecte ideat per fer valdre les cabanes de volta de les Garrigues com un actiu turístic per al territori.
En finalitzar la tertúlia, el mateix Gispert, es va adreçar als assistents per expressar el seu agraïment a la Fundació Ara Garrigues per confiar-li la direcció de l’entitat i va explicar breument la tasca duta a terme per la fundació als darrers mesos en benefici del desenvolupament socioeconòmic del territori. Explicant alhora que continuarà treballant d’una manera ferma i decidida pel desenvolupament del món rural, ara, des d’aquesta direcció general de nova creació.
Una comunitat unida pel desenvolupament
La conferència va culminar amb un espai per al debat, on els assistents van exposar les seves preocupacions i idees, entre altres temes van significar les dificultats amb les quals es troba el teixit empresarial garriguenc i, en especial, els joves emprenedors per tirar endavant nous negocis. La necessitat de diversificar el model econòmic local; així com la importància d’ajudar i contribuir a l’impuls de projectes innovadors des de la iniciativa privada.
Aquesta enriquidora i inspiradora trobada va finalitzar amb un sopar, de caràcter informal, que va oferir una oportunitat única per enfortir vincles i establir col·laboracions, un pas essencial per a l’èxit dels projectes futurs.
Aquest esdeveniment, impulsat per la Fundació Ara Garrigues, subratlla el compromís de l’entitat amb el desenvolupament del territori. La col·laboració entre empresaris, institucions i la comunitat local és clau per enfrontar els reptes i aprofitar les oportunitats que ofereix el territori de les Garrigues. Amb aquesta conferència, s’ha evidenciat una vegada més el paper de la Fundació com a catalitzador de progrés, dinamitzant l’economia local i promovent un model sostenible i col·laboratiu.
Si vols saber més sobre les nostres activitats i projectes, no dubtis a posar-te en contacte amb nosaltres.
Josep Santacreu i Bonjoch
Josep Santacreu i Bonjoch (Guissona, 1958) és un metge, directiu empresarial i filantrop català que destaca a l’àmbit de la direcció empresarial, la sostenibilitat i la responsabilitat social corporativa al conjunt de l’Estat.
Llicenciat en medicina per la UAB, doctor en Administració d’empreses per la UPC, i diplomat en Gestió Hospitalària i direcció d’Empreses per Esade i en Economia de la Salut per la Universitat de Barcelona i graduat per l’Stanford Graduate School of Business amb l’Stanford Executive Program.
Santacreu ha combinat la formació acadèmica en salut amb una sòlida carrera en la gestió empresarial. És conegut pel seu enfocament innovador i el seu compromís amb la responsabilitat social, promovent polítiques d’empresa que impulsen l’impacte positiu a la societat i al medi ambient.
Durant 25 anys, fins al 2023 quan es va jubilar, desenvolupa la seva activitat professional a DKV Seguros, on va exercir com a director general i conseller delegat. A DKV, una de les asseguradores líders al sector, va consolidar una visió empresarial centrada en la responsabilitat social i la sostenibilitat, sent pioner a introduir aquests valors al sector assegurador a Espanya. President de la Fundació DKV Integralia.
L’octubre de 2023 és elegit com a president de la Cambra de Barcelona i president del Consell de Cambres des de desembre del mateix any.
Membre actiu de diversos consells d’administració, participa en organitzacions que promouen el desenvolupament sostenible. Ha col·laborat amb entitats i impulsat iniciatives en els àmbits de l’esport, la cultura, l’acció social i el medi ambient.
Un dels fundadors a Espanya de Metges sense Fronteres, impulsor de l’associació empresarial Respon.cat amb la qual encara dona la seva col·laboració com a altres entitats com Universo Santi o Dream Nepal.
Impulsor i primer president de la Fundació Ship2B Ventures, acceleradora d’empreses emergents i d’inversió d’impacte social. Actual president a Espanya de la Fundació Plant for the Planet. Fou membre del Ple de la Cambra de Comerç de Barcelona i durant anys vicepresident de l’Associació d’Antics Alumnes d’ESADE. Promotor d’Alumni Solidari i patró de la Fundació Esclerosi Múltiple. En l’àmbit de la cultura ha treballat per garantir la preservació del Fons KATI, una biblioteca de manuscrits creada a Timbuctu per Ismaël Diadié, entre altres.
El 2016 va rebre la Creu de Sant Jordi pel fet de ser un dels impulsors a Catalunya del concepte de responsabilitat social de l’empresa, sobretot des de la direcció d’organitzacions socials, sanitàries i econòmiques.