Fundació Ara Garrigues i CIT de Terol: Establint Sinergies per Revitalitzar l’Entorn Rural

El passat divendres, Xavier Gispert, director de la Fundació Ara Garrigues, es va desplaçar fins a Terol per conèixer de primera mà les iniciatives del Centre d’Innovació Territorial (CIT) de Terol, un territori que, igual que les Garrigues, s’enfronta a desafiaments significatius a causa de la despoblació i la manca de dinamització socioeconòmica.

Durant la visita, Gispert va compartir coneixements i experiències amb Sara Anes, coordinadora del CIT de Terol, qui va explicar el funcionament i organització del centre, així com els objectius i reptes als quals s’enfronten. En el transcurs d’aquesta jornada de col·laboració, un dels projectes destacats va ser la Fundació Apadrina un Olivo d’Oliete, una iniciativa que ha aconseguit un notable èxit en l’àmbit nacional i internacional.

La Fundació Apadrina un Olivo de Oliete és una iniciativa dedicada a la recuperació i preservació dels oliverars abandonats al municipi d’Oliete, a la província de Terol. Aquest projecte busca combatre la despoblació rural i promoure el desenvolupament sostenible mitjançant l’apadrinament d’oliveres per part de particulars i empreses. Els padrins contribueixen econòmicament al manteniment dels arbres i reben a canvi oli produït de manera tradicional. A més, la fundació impulsa activitats educatives i turístiques que fomenten el patrimoni cultural i natural de la zona, creant així una xarxa de suport i conscienciació sobre la importància de conservar els recursos agrícoles locals.

L’inici de noves accions de col·laboració

Aquesta visita de Xavier Gispert en representació de la Fundació Ara Garrigues al CIT de Terol marca l’inici d’una col·laboració fructífera entre ambdues entitats, ja que comparteixen la visió d’impulsar el desenvolupament socioeconòmic i combatre la despoblació en els seus respectius territoris. Amb l’intercanvi de coneixements i experiències, s’espera no només millorar l’economia local sinó també crear un entorn més habitable i atractiu per a les futures generacions.

La Fundació Ara Garrigues és una entitat privada independent que agrupa persones, empreses i entitats de diferents àmbits, especialment vinculades amb l’agricultura i la ramaderia. La seva missió és dinamitzar l’economia de Les Garrigues mitjançant l’impuls i suport econòmic, tècnic i de mentoria a projectes d’economia real implantats a la comarca.

El CIT de Terol es dedica a impulsar el desenvolupament local mitjançant la promoció de la innovació i l’emprenedoria. El seu enfocament en la innovació, sostenibilitat i col·laboració publicoprivada el posiciona com un model a seguir per a altres regions que afronten desafiaments similars. Amb la seva implementació, s’espera no només millorar l’economia local sinó també crear un entorn més habitable i atractiu per a les futures generacions. Entre els seus principals objectius destaquen l’Impuls del Desenvolupament Local, Innovació i Emprenedoria, Sostenibilitat i Medi Ambient, Col·laboració Públic-Privada i Foment de l’Orgull de Pertinença i Cultura Local.

Aquest tipus de centres, com el de Terol, formen part d’una estratègia més àmplia promoguda pel Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic d’Espanya que busca abordar problemes crítics com la despoblació rural.