Projectes amb vida pròpia per donar nova vida al món rural

El director de la Fundació Ara Garrigues, Xavier Gispert, juntament amb Mònica Jiménez, membre del Patronat de la Fundació, van visitar la setmana passada els responsables de Re-viviendo, un innovador projecte destinat a ampliar l’oferta d’habitatge disponible en el medi rural de Terol. Aquesta trobada va tenir lloc al municipi terolenc d’Aguaviva amb l’objectiu d’explorar possibles vies de col·laboració per fer front al repte demogràfic que pateixen moltes comarques com les Garrigues.

Durant la visita, els representants de la Fundació Ara Garrigues van conèixer en detall les estratègies i metodologies implementades per Reviviendo, una iniciativa de l’Agrupació d’Entitats per al Desenvolupament de la Província de Terol (AEDPT). Aquest projecte, finançat pel Programa EREA+ i el Ministeri de Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, se centra en recuperar habitatges deshabitats i atraure nova població a les àrees rurals mitjançant la innovació social i l’economia circular.

Gispert i Jiménez van destacar la similitud entre els desafiaments enfrontats a la comarca de les Garrigues i moltes poblacions de Terol, com el declivi poblacional, l’envelliment de la població i la manca d’oportunitats per als joves. «L’experiència de Re-viviendo pot ser molt valuosa per a nosaltres, ja que comparteixen una missió similar de revitalització i desenvolupament rural», va comentar Gispert. Sens dubte, una reunió molt positiva, ja que obre les portes a generar oportunitats de col·laboració i d’aprenentatge mutu.

La visita marca l’inici d’un diàleg prometedor entre la Fundació Ara Garrigues i Reviviendo. Ambdues organitzacions exploraran conjuntament solucions innovadores per fer front als desafiaments del medi rural, potenciant la transferència de coneixements i la cooperació interregional.

Aquesta col·laboració potencial reforça el compromís de la Fundació Ara Garrigues amb el desenvolupament socioeconòmic sostenible i la millora de la qualitat de vida a les zones rurals.

Projecte Re-viviendo: Innovació i Participació Ciutadana

El projecte Re-viviendo aplica tècniques d’innovació social i participació ciutadana per abordar la despoblació a Terol. A través de l’elaboració del «Mapa dels Records», Reviviendo involucra els habitants locals en la recuperació del patrimoni immaterial dels seus pobles, documentant històries i vivències relacionades amb els habitatges deshabitats. Aquest enfocament no només preserva la memòria col·lectiva, sinó que també facilita la reobertura d’aquestes cases per a les noves generacions.

L’objectiu de Re-viviendo, una jove entitat situada a Torralba dels Sisons (Terol) liderada per Alicia i Pablo (jurista i ambientalista respectivament que van deixar el seu treball en una gran empresa per dedicar-se als problemes de repte demogràfic), és ampliar l’oferta d’habitatge disponible en el medi rural terolenc, facilitar així l’arribada de noves persones o l’assentament d’aquelles ja lligades amb la població i dinamitzar d’aquesta manera els nostres pobles.

Es tracta d’una iniciativa per pal·liar la despoblació, recuperar serveis rurals i de manera paral·lela recopilar i fer valdre el patrimoni material i immaterial de la província. Entre els resultats previstos s’espera promoure una major cura del paisatge rural format per les construccions existents i aplicar pràctiques d’economia circular que reutilitzin les cases recuperables com a opció més sostenible.

Fundació Ara Garrigues: Compromís amb el desenvolupament socioeconòmic de la comarca de les Garrigues

La Fundació Ara Garrigues és una entitat privada i independent, impulsada per GAP Cooperativa, que agrupa a persones, empreses i entitats principalment vinculades amb l’agricultura i la ramaderia. La seva missió és dinamitzar l’economia de les Garrigues mitjançant el suport econòmic, logístic i de mentoria a projectes empresarials i d’innovació a la comarca. La Fundació treballa activament per fomentar l’emprenedoria, millorar la competitivitat i evitar l’èxode rural.