La Fundació Ara Garrigues reforça el seu compromís amb el desenvolupament socioeconòmic de les Garrigues a través de noves col·laboracions

La Fundació Ara Garrigues continua consolidant la seva missió d’impulsar el desenvolupament socioeconòmic de la comarca de les Garrigues mitjançant aliances estratègiques amb actors clau del territori. En aquesta ocasió, representants de la fundació es van reunir el passat 12 d’agost a la seu de GAP Cooperativa amb Josep Maria Martí, gerent i propietari del Grup Martí, una destacada empresa de construcció, i membre actiu dels «Amics de l’Arquitectura Popular».

Durant la trobada, es va subratllar la importància de preservar i potenciar el patrimoni arquitectònic de les Garrigues, especialment a través de la tècnica de la pedra seca, una de les tradicions més emblemàtiques de la comarca. Martí, un entusiasta defensor d’aquesta tècnica, va oferir la seva experiència i suport a la Fundació per desenvolupar projectes formatius que enforteixin el coneixement i la pràctica de l’arquitectura popular a la comarca.

Un compromís amb la sostenibilitat i el desenvolupament local

La Fundació Ara Garrigues, impulsada per GAP Cooperativa, es caracteritza pel seu compromís amb el progrés econòmic i social de les Garrigues. En aquest sentit, aquesta trobada amb Josep Maria Martí i els ‘Amics de l’Arquitectura Popular’ es presenta com una nova eina per preservar no només el nostre patrimoni cultural, sinó també per generar oportunitats per al desenvolupament econòmic i turístic de la comarca. La fundació continua enfocada a donar suport a projectes que contribueixin a la sostenibilitat i la diversificació econòmica del territori.

Projectes de futur: Formació i difusió

El resultat de la reunió va ser el compromís per part de Josep Maria Martí d’enviar un projecte concret centrat en la formació sobre la construcció en pedra seca, que, entre altres aspectes servirà per facilitar als interessats la formació necessària en aquesta tècnica ancestral; així com, per projectar la comarca com un referent en la conservació i promoció de l’arquitectura popular.

L’arquitectura popular: Un pont entre tradició i modernitat

La preservació de l’arquitectura popular i, en particular, de la pedra seca, és un reflex de l’equilibri que la Fundació Ara Garrigues busca entre tradició i modernitat. Aquest enfocament s’alinea amb els objectius estratègics de la fundació de projectar la comarca més enllà del seu àmbit territorial, millorar la competitivitat i fomentar la innovació en sectors clau com el turisme, l’agricultura i la ramaderia.

En resum, aquesta col·laboració amb Josep Maria Martí i els «Amics de l’Arquitectura Popular» és un pas més en el compromís de la Fundació Ara Garrigues de reforçar el teixit econòmic i social de la comarca, promovent alhora la valorització dels seus recursos naturals i culturals.

Els Amics de l’Arquitectura Popular

L’associació pretén reunir els interessats en tota mena de construccions rurals tradicionals: les diverses variants de cabanes i barraques, pous, aljubs, etc., així com els marges, pletes, pous de gel, hostals, masies i altres edificacions característiques. L’objectiu general és estudiar i revalorar aquest patrimoni, incidint en els elements més reconeguts, que són les construccions de pedra en sec.

Defensar aquestes construccions davant els canvis que afecten actualment el camp, de manera que s’eviti la desaparició natural o provocada de totes aquelles que mereixen ser mantingudes per llur valor constructiu o paisatgístic, o que siguin representatives a la seva localitat.Reparar materialment, dins les nostres possibilitats, aquelles construccions on la precarietat per abandonament, o la degradació per mal ús, justifiquin l’acció pedagògica destinada a salvar-les o a restaurar la seva estètica.

En aquest sentit, es promouen concursos de reparació i millorament-i, encara, de nova construcció d’aquests elements, destinats a fomentar la consideració dels propietaris rurals per aquest patrimoni, actualment menystingut -i en clar perill de desaparició-, així com es fan cursets d’iniciació a la construcció de marges, i treballs a càrrec de personal voluntari sota la direcció dels nostres picapedrers i paletes

Per a més informació o per presentar projectes, podeu contactar directament amb nosaltres

  • Xavier Gispert, director Fundació Ara Garrigues
  • Telèfon: 689 247 882
  • Correu electrònic: direccio@fundacioaragarrigues.cat

La Fundació se centra en diversos eixos d’actuació que inclouen el suport directe a projectes empresarials, el foment de la innovació, la millora de la competitivitat del territori, i la projecció de les Garrigues més enllà de les seves fronteres. Entre les seves iniciatives, la Fundació Ara Garrigues preveu la inversió en projectes que generin ocupació de qualitat, ajudin a diversificar el teixit industrial local, i fomentin la cohesió social​.

La Fundació Ara Garrigues, impulsada per GAP Cooperativa com una mostra més del seu compromís amb el territori i les persones, no només es presenta com un actor significat per al desenvolupament socioeconòmic immediat de les Garrigues, sinó que aspira a ser un referent a llarg termini. La seva aposta per projectes innovadors, com l’adequació d’allotjaments rurals o el suport a la creació de noves empreses que aprofitin els recursos locals, és només un primer pas en un camí que busca fer de les Garrigues una comarca amb un futur prometedor per a les noves generacions​.